Vježbanje kod kuće – što kada nemaš članstvo u teretani?

Written by admin

Ovaj tjedan provodim u Osijeku kod kuće, a kako inače redovito idem u teretanu i obožavam to, tjedan dana bez vježbanja mi je previše. Tako sam neki dan odrađivala svoj “uradi sam” kružni trening te mi je pala na pamet ova ideja za post. Zašto ne bih podijelila korisne youtube kanale i aplikacije s tobom? Možda ti malo olakšam vježbanje kod kuće.

Prije nego počnem, želim samo naglasiti da nisam profesionalni trener, te da su ovi savjeti za one koji već znaju osnove vježbanja. Prije svake vježbe je važno znati kako ju pravilno izvesti da ne bi došlo do ozljeda. Prije treninga je bitno zagrijavanje, a poslije istezanje, pogotovo dijelova tijela na koje se koncentrira taj dan.

Oprema i vježbanje kod kuće

Za vježbanje kod kuće ti ne treba apsolutno nikakva oprema. Dovoljan ti je ručnik na koji možeš leći i odjeća u kojoj inače vježbaš, te naravno boca s vodom! Odlično je ako imaš bučice, prostirku, pilates loptu i slične stvari, ali nisu nužne. Za vježbanje kod kuće ti je dovoljna težina tvog tijela i vjeruj mi dobrano ćeš se istrošiti.

Aplikacije s vježbama

Iskoristi svoj mobitel za vježbanje kod kuće. Možeš ga koristiti za odbrojavanje ili koristiti aplikacije s vođenim vježbama koje će ti same napraviti trening i odbrojavati vrijeme.

Neke aplikacije koje koristim:

vježbanje kod kućeWorkout timer:

Dobar timer ako radiš trening tabate, znači 20 sekundi izvodiš vježbu, 10 se odmaraš. Za ostale kombinacije intervala, moraš nadoplatiti 2,49 dolara. Ne moram naglašavati da ja koristim samo besplatnu verziju 🙂

 

 

 

vježbanje kod kućeThe 7 Minute Workout:

Aplikacija s već izrađenim intervalnim treninzima. Svaki trening se sastoji od 12 vježbi po 30 sekundi i 10 sekundi odmora između. Jedan krug sveukupno traje 7 minuta, a za optimalni trening možeš ponoviti svaki krug 3-4 puta. Dva različita treninga su besplatna (možeš ih vježbati nebrojeno puta), a svi ostali se plaćaju 1 dolar.

 

 

vježbanje kod kuće

Nike+ Training:

Različiti treninzi snage, izdržljivosti i fleksibilnosti, poredani po stupnjevima za početni, srednji i napredni stupanj. Vježbe dolaze i uz video, gdje možeš vidjeti kako se pravilno izvodi vježba.

 

 

 

vježbanje kod kuće

Nike+ Run Club:

Za ljubitelje trčanja predlažem ovu aplikaciju. Odlično prati napredak. Na početku svakog trčanja upali ovu aplikaciju, na kraju ćeš dobiti svu statistiku: gdje si trčala, kakvo je vrijeme bilo, koliko dugo si trčala, koju si udaljenost prešla, te koliko ti u prosjeku treba za 1 km. Aplikacija je dosta točna, radi na različitim lokacijama i automatski prelazi u pauzu ako prestaneš trčati.

 

 

YouTube kanali s dobrim treninzima:

Ako si više vizualni tip i voliš gledati u trenera dok vježbaš, prouči fitness kanale na youtubeu.

Moji omiljeni su:

Fitness Blender

Na ovom kanalu možeš pronaći par Daniel i Keli, koji na stručan način vodi sve treninge. Možeš pronaći hrpu treninga za cijelo tijelo, ali i za određene dijelove tijela, te čak za određene probleme (npr. pogrbljeno držanje). Vrlo kvalitetan kanal, odličan za početnike, jer se lako može naučiti dobra forma.

Blogilates

Iako nudi pregršt pilates vježbi, meni je Blogilates odličan zbog vježbi istezanja. Videji su kratki (do 10 min) i stvarno unose raznolikost u inače jednolično istezanje. Ove vježbe su odlične i za razbuđivanje ujutro.

Ovo su samo neke aplikacije i youtube kanali. Na internetu možeš pronaći stvarno puno materijala u vezi vježbanja i napraviti si trening po tvojoj mjeri.

Unatoč tome što su ovo dobri načini za ubacivanje vježbanja kod kuće, meni je svejedno uvijek draže otići do teretane na neki grupni trening. Kako ti stojiš s vježbanjem i hoćeš li isprobati nešto iz ovog posta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *