Proljetne alergije – 5 prirodnih načina za olakšavanje simptoma

Written by admin

Proljeće je započelo. Magnolije i japanske trešnje cvatu, ptičice pjevaju i ljudi izlaze van kako bi uživali u lijepom vremenu. No, s proljećem dolazi i jedna negativna stvar – proljetne alergije. Kao osoba koja pati od mnogih alergija, pronašla sam neke prirodne načine kako se boriti protiv alergije i u velikoj mjeri izbjeći svakodnevno korištenje lijekova. U nastavku pročitaj 5 prirodnih načina i uživaj u ovom proljeću bez brige!

Ojačaj svoj imunološki sustav

Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno bezopasne tvari kao što je primjerice pelud. Imunitet napada alergene, kao što bi inače napadao viruse ili bakterije i pri tom je pod velikim naporom. Stoga bi ga trebala podržati što više možeš. Imunološki sustav se ojačava zdravom prehranom, unošenjem optimalne količine vitamina C, tjelovježbom i manjom izloženosti stresu. Znači, vodi općenito zdrav život i tvoj imunološki sustav će biti jak i spreman za borbu!

Koristi eterična ulja

alergije

Eterična ulja su odlična pomoć kod raznih zdravstvenih problema, pa tako i kod alergija i astme. Ono što ja redovito imam kod sebe je diy sprej mješavina eteričnih ulja. U sprej bočicu sam nakapala 10 kapljica ulja metvice, 10 kapljica ulja čajevca i 5 kapljica lavandinog ulja i razrijedila s vodom. Kod borbe protiv alergija ulje metvice ima protuupalna svojstva, ulje čajevca pomaže kod dišnih infekcija, a lavandino ulje opušta (borba protiv stresa). Ovaj sprej koristim primarno na svojoj posteljini, ali i kao osvježivač zraka u stanu, te nekad kao i parfem. Odličnog je mirisa i primijetila sam da mi pomaže, jer nemam više simptome alergije kada sam u krevetu (uz alergiju na pelud, imam i alergiju na grinje).

Osim ovih u borbi protiv alergija možeš koristiti i sljedeća ulja: ulje mirte, paprene metvice, bora, jele, ružmarina i limuna. Eterična ulja se mogu koristiti i za inhalaciju za pročišćavanje dišnih puteva. U vruću vodu stavi par kapi jednog od ovih ulja i inhaliraj se 15-20 min.

Pri kupnji eteričnih ulja treba obratiti pozornost na proces kojim su dobivena. Ja trenutno koristim industrijski destilirana ulja, čitaj jeftinija, ali ako si možeš priuštiti definitivno pronađi kvalitetnija ulja boljeg podrijetla. Prije početka korištenja određenog eteričnog ulja testiraj ga na koži na reakcije.

Pij čaj od koprive i majčine dušice

Za ublažavanje alergija se preporuča piti čaj od koprive i majčine dušice 3-4 puta dnevno. Prelij listove kipućom vodom 15-20 min. Čaj je važno piti postupno tijekom dana kako bi svi sastojci ušli u organizam. Kopriva sadrži karotene, K vitamin i kvercetin koji sprječavaju otpuštanje histamina, te jača imunološki sustav. Majčina dušica smanjuje upale i sekret uzrokovan alergijskim reakcijama.

Primijenjuj minimalizam

Minimalizam pomaže u mnogim stvarima, a odlično je primijenjiv i kod alergija, pogotovo onih na dlaku, prašinu i grinje. Održavaj svoj životni prostor urednim i redovito ga čisti. Minimalizam olakšava ovaj proces, jer što manje stvari imaš, to se manje nakuplja prašine i dlake. Prašina se najviše nakuplja na tepisima i zavjesima, a ako ih možeš izbjeći u svom životnom prostoru to bolje za tvoj organizam! Također redovito mijenjaj posteljinju, pogotovo jastučnice.

Potraži prirodne lijekove u ljekarni

alergije

Proljetne alergije su često uzrokovane inhalatornim alergenima i usko su povezane s astmom. Pri tome će ti sprej za nos uvijek biti korisna pomoć kod začepljenog nosa. Također mast za pluća pomaže kod otežanog disanja. Moja je kupljena u njemačkom dm-u i sadrži eukaliptusovo ulje, koje je odlično kod alergija.

Svi ovi načini za olakšavanje proljetnih alergija su odlični ako je tvoja alergija slaba ili umjerena i možeš ju držati pod kontrolom. No, ako imaš snažne simptome alergija, preporučam da prvo potražiš pomoć svog liječnika. On će te uputiti na testiranje, kako bi saznala na što si točno alergična, i prepisat će ti antihistamine koji će ti pomoći u borbi protiv alergija. Ove savjete u tom slučaju koristi kao dodatnu pomoć.

Znaš li za još neke prirodne lijekove protiv alergija? Podijeli ih samnom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *