Bez GMO – 5 organskih namirnica koje se isplati kupiti

Written by admin

Organska hrana je nažalost još uvijek skuplja od uobičajene hrane, ali se za neke namirnice definitivno isplati dati kuna više kako bi bila sigurna da nisu GMO i ne sadrže teške kemikalije.

U Hrvatskoj imamo sreće što većina namirnica koje konzumiramo prirodno uspijeva na našem tlu. Za njihov uzgoj nije potrebno koristiti puno pesticida i one su vjerojatno sigurne za konzumaciju. No, što kada poželimo pojesti nešto što nije uzgojeno u Hrvatskoj? Kako možemo biti sigurni da nije puno kemikalija ili čak GMO? Odgovor se krije u namirnicama s oznakom organskog uzgoja.

Koja organska hrana se isplati kupiti? Pročitaj u nastavku.

Kukuruz

Možda si nekad čula za vrlo zločestu kompaniju zvanu Monsanto. Nisi? Vrijeme je da naučiš. Monsanto je poznat po proizvodnji GMO sjemena i najpoznatije sjeme je upravo sjeme kukuruza, jer se masovno koristi. Monsanto je poznat po ulasku na tržišta zemalja koje su u krizi i besplatnom dijeljenju svog sjemena. S 80% sigurnošću mogu reći da je to napravio i u Hrvatskoj za vrijeme poplava (i Srbiji i BIH). Nažalost poljoprivrednici, kojima su tada bili uništeni svi usjevi, nisu baš mogli odbiti tu ponudu. Tako je GMO sjeme za kukuruz došlo i u Hrvatsku. Problem kod kukuruza je što se koristi i za hranjenje stoke i za glukozni sirup (koji se dodaje u razne proizvode), pa ga je vrlo teško izbjeći. Ono što ti možeš napraviti je kupovati organski kukuruz ako ga želiš jesti kao povrće ili kupovati organsko meso i ne kupovati previše obrađene hrane koja sadrži glukozni sirup.

Soja

Priča sa sojom je vrlo slična onoj za kukuruz. Sjeme soje također najčešće dolazi kao GMO i postoji u Hrvatskoj. Soja, kao i kukuruz, se dodaje u mnoge gotove proizvode kao punjač, jer je jeftina. Kod soje trebaš biti oprezna ako si vegetarijanac ili vegan, jer se ona koristi kao zamjena za meso. Znači sojino mlijeko, ljuskice soje, sojin jogurt, sojino vrhnje za kuhanje, sojine medaljone i ostale sojine proizvode bi najbolje trebala kupovati organske. Savjet: najjeftinije organske sojine proizvode možeš pronaći u Mülleru.

gmo

Citrusi

Sigurno si čula za skandal s mandarinama prije par godina. Mandarine su bile premazane s imazalilom i malim slovima je pisalo da kora nije za konzumaciju. Imazalil je fungicid kojim se maže kora nakon branja, kako bi voće ostalo svježe i nakon duljeg transporta. Ako sada odeš u bilo koji supermarket i pogledaš etiketu limuna, naranče ili bilo kojeg citrusnog voća, zasigurno ćeš pronaći da kora nije za jelo. Imazalil se dokazano može probiti iz kore u plod. Nije štetan u ograničenim količinama, što znači da odrasla osoba ne smije konzumirati više od 3 naranče po obroku, a dijete više od 2. Ono što ja savjetujem je pogledati odakle je voće, ako je iz Hrvatske – ne treba puno transporta i pritom ni puno imazalila. Voće treba dobro oprati prije konzumacije, najbolje sa soda bikarbonom. Zadnje i najbitnije, ako ti treba korica citrusa za neki recept, najbolje je kupiti organsku namirnicu.

Banane

Banane nažalost ne rastu u Hrvatskoj. Ako si išta kao ja, obožavaš banane i trpaš ih u sve. Banane moraju proći dugačak put do Hrvatske i stoga su premazane svim i svačim (pogledaj citruse) kako bi ostale lijepe i svježe. Iako ne jedemo koricu banane, štetne tvari lako mogu dospjeti u plod. Ako ih često jedeš, kupi ih organske. Vjeruj mi, nećeš požaliti. Ja svoje kupujem u Intersparu, ali vjerujem da se mogu pronaći i u manjim trgovinama zdrave hrane.

gmo

Egzotično voće

S vremena na vrijeme svi vole probati nešto novo, pa tako kupimo avokado, mango, papaju ili neko drugo egzotično voće. Isto kao i s bananama, ono ne raste kod nas (jedino ako si sami posadimo drvo avokada u dvorištu 🙂 ). Zato ako kupuješ egzotično voće s vremena na vrijeme razmisli o kupnji organskog. Ako kupuješ u malim količinama, razlika u cijeni neće biti velika, a poštedjet ćeš svoje tijelo raznih kemikalija i pesticida. Dobar izbor možeš također pronaći u Intersparu.

Što ti kupuješ organsko i gdje? Napiši nam u komentarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *