Organska hrana

Written by admin

Organska hrana je budućnost, ali istovremeno i povratak u prošlost. Prije izuma umjetnih pesticida hrana se uzgajala koristeći prirodne, ručno napravljene pesticide i upravo to znači organsko – ono prvobitno.

Organska ili ekološka proizvodnja je proizvodnja hrane bez korištenja umjetnih pesticida, umjetnog gnojiva, genetski modificiranih sastojaka, bioinženjeringa ili ionizirajućeg zračenja. Kod uzgoja voća i povrća se koriste prirodni pesticidi i prirodno gnojivo. Meso, jaja i mliječni proizvodi također mogu biti označeni kao organski. To znači da u prehranu životinja od kojih dolaze nisu dodavani antibiotici, hormoni rasta i GMO hrana. Također moraju imati pristup otvorenim prostorima iliti livadi.

Organska hrana ima veću nutritivnu vrijednost i ukusnija je. Unosom ovakve hrane unosimo samo ono što želimo, a ne i dodatne pesticide, koji se iz godine u godinu pokazuju sve štetnijima za naše zdravlje. Organska proizvodnja je bolja i za okoliš jer uključuje rotacijski uzgoj, koji je dobar za tlo i sprječava masovni uzgoj stoke i peradi.

Prirodna vs. organska hrana

Treba razlikovati atribute prirodno i organsko. Svatko može staviti oznaku prirodnog na svoj proizvod bez ikakvog dokazivanja navedenog. Za oznaku organskog, s druge strane, proizvođač mora biti certificiran od strane odgovornih tijela. Organska proizvodnja je skupa i dugotrajna i uključuje mnoge regulative i redovite kontrole. Sva organska hrana proizvedena u Europskoj uniji mora imati ovu oznaku:

organska_hrana

Ovako to izgleda na svakodnevnom primjeru:

organska_hrana

Ispod certifikata stoji oznaka države u kojoj je proizvedena. Pri kupnji voća i povrća ili čak i orašida ili super hrane u rinfuzi, ponekad nema ove oznake. Međutim, ako prodavač navodi da je ta hrana organska, on mora imati i certifikat za to. Kao kupac, uvijek imaš pravo pitati da ti pokažu certifikat i prodavač, koji stvarno uzgaja svoje proizvode organski, će biti u mogućnosti ga odmah izvaditi i pokazati.

Isplati li se kupovati organsko?

Organska hrana je skuplja od ostale hrane. Zadnjih par godina se osvještenost ljudi povećava i tako dolazi i do veće ponude organske hrane u našim supermarketima, ali se i sve više otvaraju trgovine zdravom hranom. S time dolazi i do opadanja cijena. Danas se sve može kupiti organsko: od povrća i voća do kozmetike pa čak i uložaka. Treba uzeti u obzir da sve što ima kontakt s našom kožom u roku od par sekundi ulazi u naš organizam i tamo ostaje dok se ne probavi.

Stoga se definitivno isplati kupovati organsko. U idealnom slučaju naš dom bi trebao biti pun organskih stvari. Nažalost, ne mogu si to svi priuštiti. Stoga bih preporučila prvo dodatno informiranje o organskoj proizvodnji, a zatim kupovanje proizvoda koje misliš da su ti potrebni organski.

Ako imaš pouzdanu bakicu na tržnici ili tvoji imaju krumpira i luka u vrtu, stvarno nije potrebno kupovati te stvari organske. S druge strane, ako kupuješ hranu samo u supermarketu, možda bi trebala uložiti par kuna više u proizvode s organskim certifikatom.

Ako želiš saznati koji se proizvodi isplate kupiti organski pročitaj u našem postu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *