Organizacija ormara – KonMari metoda pospremanja

Written by admin

Kako uskoro dolazi proljeće, vrijeme je i za proljetno pospremanje. Organizacija ormara je možda i najveći dio tog procesa, a kako ju provesti na KonMari način saznaj u nastavku.

KonMari metoda pospremanja

organizacija ormara

U svojoj knjizi Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život, Marie Kondo izlaže svoju metodu pospremanja kuće. Glavna premisa knjige je budi li određeni predmet sreću. Prema tome se određuje koji će se predmet sačuvati, a koji proslijediti dalje. Ona zagovara i to da se veliko pospremanje treba dogoditi i jednom i da ako se napravi kako treba nema potrebe za ponavljanjem. Ja ću se u ovom postu koncentrirati samo na organizaciju ormara i navesti njene savjete koje smatram korisnima. Dodat ću i neke svoje savjete koji su se pokazali vrlo učinkovitima.

Organizacija ormara

Prvo što trebaš napraviti je svu odjeću izvaditi i staviti na jednu hrpu. Pod svu mislim svu. Ako ti jakne, kaputi, sezonska odjeća stoje na drugim mjestima sve što je tvoje izvadi i stavi na jedno mjesto. Cilj toga je da te šokira količina odjeće koju posjeduješ. Zatim uzmi svaki predmet u svoje ruke i zapitaj se donosi li ti sreću. Vrlo je važno da dodirneš svaki predmet kako bi imala fizičku vezu s njim. Ako te taj predmet uveseljava zadrži ga, ako ne nemoj. U početku će ti biti teško procijeniti točno veseli li te nešto ili ne, ali ćeš se s vremenom ispraksirati i cijeli proces će ići puno brže. KonMari metoda objašnjava da trebamo biti okruženi samo stvarima koje nas raduju, jer one direktno utječu na naše raspoloženje. Ne treba te peći savjest ako ne želiš zadržati stvari koje ti je netko poklonio ili koje nisi uopće nosila. One su ispunile svoju svrhu u tvom životu, trebaš im se zahvaliti i nastaviti dalje. Možda će usrećiti nekog drugoga. Nakon što si prošla kroz svu odjeću, ono što želiš zadržati trebaš organizirati u svom ormaru. KonMari preporučuje slaganje odjeće vertikalno u pravokute. Kako to izgleda pogledaj u videu.

Ovakvim načinom slaganja svaki komad odjeće postaje vidljiv i cijeli ormar je pregledniji. Praktičan je u ladicama, ali na policama se gubi puno prostora. Kondo preporučuje objesiti odjeću koja bi bila sretnija na vješalici. Čitaj: jakne, kaputi, košulje, svečane hlače, haljine i suknje. Također kaže da treba skinuti sve etikete s odjeće. Dok god je etiketa na odjeći, mi ju nismo spremni nositi.

Organizacija po boji, kategoriji i veličini

organizacija ormara

Kada vješaš odjevne predmete obrati pozornost na njihovu boju i dužinu. Ja sam ljevak i lakše mi se orijentirati kada su mi duži i teži predmeti na desnoj strani, a kraći na lijevoj. Zato držim kapute i jakne na desnoj strani. U sredini su mi sakoi, kardigani i košulje, a na lijevoj suknje i hlače. Kada jednom sve razvrstaš u kategorije, unutar svake kategorije podijeli odjeću po boji i dužini. Meni najbolje odgovara: tamno –  desno, svjetlo – lijevo. Trudi se da ti vješalice izgledaju što sličnije jedne drugima. Npr. ja koristim samo crne. Tako se stvara dojam jedinstvene garderobe.

Kada slažeš stvari u ormar, također se potrudi slagati ih po boji. Znači na vrhu svjetle stvari, a na dnu tamne. Tako ćeš se lakše snaći kada budeš tražila određeni odjevni predmet.

Naravno organizacija ormara treba biti prilagođena tvojim stvarima i prostoru. Ovo su samo neke sitnice koje meni pomažu.

Donje rublje i čarape

organizacija ormara

Najlakše ih je podijeliti u kutije. Svaka kategorija u jednu. Zatim predlažem posložiti ih KonMari metodom. Čarape su uvijek stvari koje se gube i od kojih nikad ne možemo pronaći cijeli par. Ovakvom metodom slaganja one postaju vidljivije i urednije.

U kutije je zgodno i posložiti remenje (namotati ih – ne presavijati), šalove, marame, kape i kupaće kostime. Manje stvari se uvijek lakše zagube i teško ih je držati pod uredne.

Gdje s odjećom koju više ne želim?

Ima više opcija. Stvari koje su nenošene ili vrlo vrijedne možeš prodati. Stvari koje su očuvane i misliš da bi mogle koristiti nekom drugom možeš pokloniti ili donirati. Iznošene, pokidane i oštećene stvari možeš baciti u kontejnere za tekstil, zamijeniti u trgovinama za popust ili prenamijeniti za nešto drugo (npr. krpe). Neželjenu odjeću nemoj samo baciti u smeće, jer tako pridonosiš onečišćenju okoliša, koji već očajno treba tvoju pomoć.

Kako izgleda organizacija ormara u tvom domu?

Pročitaj prethodni post o second hand kupovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *