Očuvanje okoliša – borba s vjetrenjačama?

Written by admin

Globalno zatopljenje nije mit, makar poneki ljudi još žmire pred tom činjenicom. Božić već dugo vremena nije bio bijel, a ljeta se ne mogu prebroditi bez opekotina. Neki će reći, čemu se uopće truditi; ovaj svijet je iovako već na rubu propasti. Ja se ne slažem s time i svojim načinom života pokušavam olakšati očuvanje okoliša sebi i ljudima oko sebe.

Postoji više načina kojima možemo pozitivno pridonijeti očuvanju našeg planeta. Oni ne moraju biti revolucionarni ili šokantni, dovoljne su male sitnice da si poboljšamo kvalitetu života i pritom ne štetimo okolišu.

Neke od stvari koje ja radim:

1) Trudim se jesti što manje mesa i životinjskih proizvoda

Ne, nisam vegan, nisam čak ni vegetarijanac, ali se trudim jesti što više hranu na biljnoj osnovi. Zašto? Zato što se masovnim uzgojem stoke troše masovne količine vode i ispuštaju ogromne količine CO2 u atmosferu. Troši se mnogo više energije nego pri uzgoju krumpira, riže i ostalih biljnih namirnica.

2) Prestala sam kupovati na sniženjima

Kada sam bila mlađa, najdraži hobi mi je bio shopping. Lutanje po prodajnim centrima s prijateljicama me je ispunjavalo. S vremenom sam shvatila da većinu proizvoda koje sam kupila po “super” cijeni nikad nisam ni nosila i da su završili u smeću. Sada manje kupujem, kupujem skuplje i kvalitetnije, iznosim sve što kupim i tako stvaram manje otpada.

3) Recikliram

Jednom kada se nauče pravila i navikne na odvajanje otpada, recikliranje postaje svakodnevni ritual bez razmišljanja. Recikliranjem se smanjuje količina komunalnog otpada (koji se spaljuje, a ispušni plinovi se ispuštaju u atmosferu) i daje se duži život plastici, papiru, metalu, itd.

4) Živim minimalistički

minimalism

Pritom ne mislim na asketski način života, lišenog svih lijepih stvari. Minimalistički život znači da ne zatrpavam svoj životni prostor nepotrebnih drangulijama i ne kupujem gluposti. Svaka stvar ima svoje značenje i svoje mjesto za odlaganje. Okružena sam stvarima koje volim i tako sam produktivnija i sretnija u svom domu.

5) Kupujem hrvatsko

A kakve sad to veze ima s očuvanjem okoliša? Osim što na taj način podupirem hrvatsko gospodarstvo i male poduzetnike, smanjujem količinu transporta namirnica od mjesta proizvodnje do mog doma. Zamisli samo koliko goriva treba da se dopreme naranče iz Španjolske.

Naravno, postoji još mnogo drugih stvari za očuvanje okoliša i poboljšanje kvalitete života. Ovaj blog će se baviti stvarima koje mali čovjek može napraviti za promjenu u svijetu i maknuti stigmu s koncepata kao što su organska prehrana, cruelty free kozmetika, second hand kupovina, recikliranje i slično.

Comments: 2

  1. Bruno says:

    Bravo Peka! 🙂

    • zdenka says:

      Super,slazem se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *