Minimalizam – je li manje uvijek više?

Written by admin

Minimalizam kao životni stil dobiva sve više na popularnosti. Brzi način života, puno obveza i previše stvari negativno utječu na našu psihu i često vode do pretjeranog stresa. U vrijeme kada je shopping postao hobi, većina ljudi kupuje bez razmišljanja i unosi u svoj dom nepotrebnu količinu stvari koja im samo prenatrpava životni prostor. Minimalizam nudi odgovor na ovakve probleme suvremenog čovjeka.

minimalizam

Moj prvi kontakt s minimalizmom je bio nesvjestan. Kako živim kao podstanar relativno često mijenjam stanove i svaki put kada se pakiram moram proći kroz sve svoje stvari. Pri tome sam primijetila koliko puno stvari zapravo posjedujem i koliko ih malo koristim redovito. One mi također znatno otežavaju seljenje i u nekim slučajevima to košta puno. Tako sam prije godinu dana odlučila da bi bilo dosta i počela smanjivati količinu svojih stvari. Stan u kojem sada živim ima malo ormara i polica, tako da ni ne mogu imati previše stvari, jer ih ne bi imala gdje staviti. Ubrzo nakon toga sam dobila na poklon knjigu Marie Kondo, Čarolija pospremanja, koja mi je pomogla uvidjeti kako je važno biti okružen stvarima koje stvarno voliš.

Čisti prostor – čisti um

Oduvijek sam bila osoba koja voli uredan životni prostor. Prije sam provodila vikende spremajući i organizirajući svoje stvari, dok nisam shvatila da je to posao bez kraja. Kao što Kondo navodi: “Ako se napravi kako treba, spremanje je jednokratni događaj”. Nakon što sam odlučila što mi treba, a što ne, moj životni prostor je većinu vremena uredan bez pretjeranog truda. Također moram spomenuti kako čisti prostor potiče produktivnost, tako da ako radiš od kuće ili provodiš puno vremena doma, definitivno razmisli o minimalizmu. 

minimalizam

Ograničava li minimalizam broj stvari koje posjedujem?

Naravno da ne. Postoje neki minimalisti koji žive s određenim brojem stvari kao 100 thing challenge, ali po mom mišljenju je to individualna stvar. Mene uveseljavaju knjige i figurice s putovanja i imam ih relativno puno. Znam da ih se nikada neću riješiti jer se osjećam ugodno okružena tim stvarima. Capsule garderoba kao modni dio minimalizma može ograničavati broj odjeće, ali i ne mora. Sve je to na individualnoj bazi i najvažnije je da ti budeš sretna i zadovoljna.

minimalizam

Glavna poanta minimalizma je život s manje kako bi se mogli u potpunosti posvetiti drugim, bitnijim stvarima. U današnjem svijetu društvenih mreža svi stvaraju sliku idealnog života online i vrlo se lako izgubiti u tome. Ono što je bitno uvijek imati na umu je da nitko ne objavljuje kada je tužan ili kada prolazi kroz teško razdoblje u životu. Online slika neke osobe je samo jedan dio njenog života i nitko nema savršen život. Meni je nekada teško gledati fashion bloggerice na Instagramu, jer vidim sve lijepe outfite koje nose i mjesta koja posjećuju. No, čim se sjetim da mi takve stvari nisu najvažnije u životu, vratim se u realnost. Najvažnije stvari u životu kao obitelj, prijatelji, ljubav i zdravlje ne možemo pronaći u materijalnom.

Što tebe čini sretnom i osjećaš li se nekada zarobljenom svojim stvarima?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *