Minimalizam i Božić – savršena kombinacija?

Written by admin

Božić i advent su najljepše doba godine. Grad je osvjetljen i okićen, svugdje se osjeti miris kuhanog vina i obitelj je na okupu. Međutim, konzumerizam svake godine sve više preuzima božićni duh. Minimalizam nam može pomoći da ponovno osjetimo pravi duh Božića i istovremeno ne ostanemo praznih džepova.

Minimalizam je stil života koji zagovara posjedovanje malog broja stvari. Minimalisti se okružuju samo stvarima koje vole i redovito se propitkuju treba li im određena stvar. S ovakvim stilom života se pokušava izaći na kraj konstantnom kupovanju i nepotrebnom trošenju i bacanju stvari. Poanta je smisleni život bez ovisnosti o materijalnom. Vrijeme se posvećuje onom što stvarno vrijedi u životu: dragim ljudima, novim iskustvima i vlastitom napredovanju. Minimalizam i Božić možda zvuče kao dvije totalno suprotne stvari, ali ako primijenimo smjernice minimalizma na slavljenje Božića, možemo vratiti pravi smisao Božiću.

U nastavku slijede savjeti za kvalitetnije i manje rasipno slavljenje Božića:

1) Korisni i smisleni pokloni

Koliko se puta dogodilo da nisi znala što nekome kupiti za poklon? Ovaj Božić pokloni dragim ljudima smislene poklone koje će moći iskoristiti u dogledno vrijeme. To može biti kozmetika, odjeća, stvari za dom, pa čak i hrana. Osobi koja voli kuhati možeš na primjer kupiti sve namirnice za određeni recept i kasnije možete zajedno pripremiti to jelo. Dobra ideja je i nešto sam izraditi za dragu osobu, tako ćeš iskoristiti stvari koje već imaš kod kuće, a toj osobi će više značiti to što si se potrudila oko poklona. Ako imaš dobar printer, možeš isprintati zajedničke slike i napraviti foto album. Također ako imaš određeni talent možeš ga iskoristiti za poklon, nacrtati čestitku, otpjevati pjesmu ili napisati pismo. Bitno je da uložiš vremena i truda!

2) Manje ukrasnog papira

Ukrasni papir lijepo izgleda tih nekoliko minuta prije otvaranja poklona, ali što poslije? On brzo završi u smeću. S time se stvara nepotreban otpad. Ove godine svoje poklone umotaj u novinski papir, na koji možeš nešto nacrtati ili ga sama obojati. Također ako kod kuće imaš ukrasne vrećice (a budimo realni, svi ih imamo 🙂 ), jednostavno stavi poklone u zasebne vrećice i oni će i bez ukrasnog papira lijepo izgledati. A ako si stvarno kreativna i znaš šivati, možeš sama napraviti svoje vrećice od tkanine, koje se kasnije mogu koristiti kao vrećice za kupnju!

3) Minimalizam u ukrašavanju doma

Koliko se često dogodi da za Božić izvadimo sve ukrase koje skupljamo već 20 godina i pokušamo okititi baš svaki kut kuće? Nekim ljudima je to super i vole da im ukrasi stoje još dva mjeseca poslije Božića, ali drugima to ometa njihovu svakodnevnicu. Dovoljno je izvaditi adventski vijenac na početku prosinca, okititi (umjetno) božićno drvce na Badnjak i ako se baš želiš istaknuti – staviti svijetla na prozor. Tako si nećeš zatrpati životni prostor, a ako imaš kućne ljubimce zasigurno ćeš vidjeti prednosti manje dekoracija. 🙂

minimalizam

4) Umjereno konzumiranje hrane

Da, da, znam, kolači, purica i mlinci, francuska salata… no to ne znači da moramo dobiti pet kila u tih tjedan dana! Život ide dalje i nakon blagdana i treba misliti o kvaliteti svog života i poslije Nove godine. Ove godine napravi jedan do dva priloga, salatu i meso (ako ga konzumiraš), te jednu tortu i jedan kolač. Tako ćeš imati više vremena za pripremu jela, s time će ono biti finije i prije će se pojesti sva hrana. Nitko ne želi jesti isto jelo tri dana zaredom. Nakon ručka prošetaj sa cijelom obitelji u prirodi, tako ćete provesti kvalitetno vrijeme zajedno i istovremeno biti aktivni.

5) Božićni ugođaj započinje unutar nas samih

Baci osmijeh na lice, prošetaj okićenim gradom, slušaj božićne pjesme, gledaj božićne filmove. Postoji puno besplatnih stvari koje će te u tren oka oraspoložiti i podsjetiti da Božić uskoro dolazi. Izbjegavaj gužve u trgovačkim centrima, naruči poklone online ili ih sama izradi, provodi slobodno vrijeme s osobama koje te uveseljavaju. Ovaj Božić neka bude bez stresa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *