Kokosovo ulje – 5 različitih namjena i upotreba za korištenje

Written by admin

Kokosovo ulje – jedan proizvod a toliko namjena! U zadnje vrijeme je pronašlo svoju namjenu ne samo u kuhinji nego i u kupaonici. Istraži na koji način ga možeš koristiti u svojoj beauty rutini u nastavku.

Priča o kokosovom ulju i njegovom sastavu je malo neobična. Ono sadrži 90% zasićenih masnih kiselina koje se inače smatraju krivcima za visoki kolesterol i srčane bolesti. No kod kokosovog ulja se radi o srednjelančanim masnim kiselinama koje se ne skladište u masnom tkivu i lako se probavljaju. Neke studije su pokazale da laurinska kiselina, koja se nalazi u kokosovom ulju, suzbija rast raznih bakterija, gljivica i virusa. Kokosovo ulje dolazi u krutom stanju, a pretvara se u tekućinu tek iznad 23 stupnjeva. Osim u kuhinji, gdje je odlično za pravljenje jela u woku i slastica, kokosovo ulje je pronašlo svoju namjenu i u kupaonici. Najbolje ga je kupiti nerafinirano jer tako sadrži najviše hranjivih tvari, ali i jeftinija, rafinirana verzija nije loša.

kokosovo ulje

Donosim ti 5 kozmetičkih namjena za kokosovo ulje s kojima ćeš uštedjeti na raznim kozmetičkim proizvodima i pritom poštedjeti svoju kožu teških kemikalija.

1. Njega usne šupljine

Takozvani “oil pulling” je ayurvedska praksa čišćenja usne šupnjine pomoću kokosovog ulja. Uzmi jušnu žlicu kokosovog ulja i zadrži ga u ustima. Nemoj grgljati, nego s vremena na vrijeme miješaj sadržaj u ustima. Nakon 20 minuta ispljuni sadržaj iz usta i operi zube.

Ova praksa pomaže u uklanjanju toksina iz usne šupljine, izbjeljuje zube i povećava imunitet cijelog organizma. Meni je ovo omiljena namjena kokosovog ulja. Kada osjetim da mi imunitet opada i boli me grlo uvijek napravim ovo i pomogne. Također zubi budu vidno bijeliji.

2. Njega kose

Kokosovo ulje u kozmetici je najpoznatije po mnogobrojnim koristima koje ima za kosu. Kao i sva ulja, ono hrani kosu, ali ju i zaglađuje. Ako imaš tvrdoglavu, kovrčavu ili valovitu kosu kao ja, možeš ga malo otopiti u ruci i staviti na vrhove, ima učinak kao silikonski preparat. Samo pazi da ne staviš previše, jer će ti zamastiti kosu. 🙂

Najbolja primjena na kosi je kao hranjiva kura prije pranja. Blago zagrij ulje u zdjelici iznad tople vode i nanesi ga na cijelu kosu. Ostavi barem 1h na glavi (za najbolji učinak preko cijele noći) i operi kosu. Zdravija je alternativa maskama za kosu koje su pune kemikalija. Ima učinak kao maslinovo ulje, samo je boljeg mirisa!

kokosovo ulje

3. Njega kože

Slično kao i s kosom, kokosovo ulje uveliko hrani i hidratizira kožu. Možeš ga slobodno koristiti kao kremu za tijelo. Može se koristiti i za vrijeme depilacije (umjesto pjene).

Ako imaš suhu kožu na stopalima, nanesi debeli sloj kokosovog ulja na njih i obuci čarape, do jutra će ti koža biti puno zaglađenija. Isto to možeš napraviti na rukama, staviti hidratacijske rukavice i ostaviti preko noći. Kokosovo ulje je odlično za zanoktice! Ja sam shvatila da je dobro i protiv strija, jer hrani kožu i one postanu manje vidljive.

4. Piling

S obzirom da je u krutom stanju, kokosovo ulje je odlična baza za piling. Samo ga pomiješaj sa šećerom i imaš piling! Odličan je za usne, uklanja osušenu i otpalu kožu. Prođi s piligom po njima i zatim ih malo protrljaj s ručnikom, ruž će ti puno bolje stajati i izgledati. Ovaj piling možeš koristiti i prije depilacije kako bi urasle dlake izašle na površinu. Naravno, možeš ga koristiti i na području cijelog tijela ako želiš ukloniti staru kožu i potaknuti cirkulaciju.

kokosovo ulje

5. Uklanjanje šminke

Ne znam kako tebi, ali ja kad uklanjam šminku s očiju me oči počnu jako peći i postanu nadražene. S kokosovim uljem nema tog problema, jer je jako blago i nježno. Rastopi ga u rukama i stavi na blazinicu i skidaj šminku – tako jednostavno. Ako imaš volje možeš si unaprijed natopiti blazinice i spremiti ih u zatvorenu kutiju. Ovo je dobar trik za putovanja!

Isprva ćeš se morati malo naviknuti na teksturu i na to da je jako masno, ali se s praksom naučiš koliko ti je potrebno i koji su pokreti najbolji za maksimalni učinak. Ovo je odlična stvar za ljude koji imaju suhu i osjetljivu kožu, jer osim što uklanjaš šminku istovremeno ju i hraniš i ne nadražuješ. Meni je ovo odlično za vrijeme zime.

Koristiš li ti kokosovo ulje i za koju namjenu? Reci mi u komentarima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *