Cruelty free kozmetika – saznaj sve što te zanima

Written by admin

Zašto bi životinje morale patiti za moju ljepotu? Cruelty free kozmetika garantira da za moj puder ili maskaru nije stradao nijedan zeko.

11. ožujka 2009., Europska unija je zabranila testiranje na životinjama u okviru granica EU. To se odnosi na kozmetiku (i sastojke u njoj), koja se proizvodi i prodaje unutar Europske unije. Iako je ova zabrana ogroman korak naprijed, ona je i dosta isključujuća. Kao što je navedeno, ona se odnosi samo na proizvodnju u EU, a znamo da velike kompanije djeluju širom svijeta. Tako je korisno znati da je Kina jedina zemlja u svijetu gdje je zakonom propisano da se sva kozmetika mora testirati na životinjama. Što znači da ako neka kompanija izvozi u Kinu, njihova kozmetika je po defaultu testirana na životinjama. Uz to ova regulativa ne uključuje zaštitu radnika na radu, zabranjuje testiranje na životinjama samo sastojaka koji se koriste u kozmetici, te ne uključuje testiranje rizika na okoliš, tzv. eco-testing.

Kako možemo znati koji proizvodi nisu testirani na životinjama?

Jedini 100% siguran znak da određeni proizvod nije testiran životinjama je znak “leaping bunny”.

cruelty_freeSve kompanije koje žele znak ovog slatkog zečića moraju proći kroz redovite kontrole, kao i proizvođači sastojaka za njihove proizvode. Ovaj logo također ne garantira samo sigurnost potrošača nego i sigurnost radnika i okoliša.

Također postoji i cruelty free kozmetika koja nema ovaj logo, ali je svejedno na PETA bijeloj listi. Da bi se ime kompanije našlo na toj listi, proizvođač mora popuniti upitnik i potpisati izjavu da ne testira na životinjama. Ona je također dobar početak ako želiš preći na cruelty free kozmetiku.

Kako početi?

Cruelty free kozmetika je odličan početak ako svojim novcem želiš podupirati etičke kompanije. Ti kao potrošač imaš ogromnu ulogu u kreiranju buduće ponude. Danas se stvari proizvode na temelju potražnje, tako da ako većina ljudi kupuje cruelty free proizvode, sve više tvrtki će proizvoditi takve proizvode.

Kada kupuješ novu kozmetiku, prvo potraži znak leaping bunny. Ne brini ako ga ne pronađeš, kod nas u trgovinama još uvijek nema puno takvih proizvoda. Ako je proizvod iz Hrvatske (ili Slovenije) možeš biti sigurna da nije testiran, jer naše tvrtke još nisu dovoljno velike da izvoze u Kinu.

Također na našoj stranici možeš pronaći bijelu listu proizvoda i pogledati koji se brendovi nalaze na njoj.

Želim ti lagani prelazak u cruelty free svijet! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *